Harta Constiintei!

HARTA CONSTIINŢEI
 
Perspective asupra lui Dumnezeu
Perspective asupra vieţii
Nivel
Logaritm
Emoţie
Proces
Sine
A fi (Eu)
Iluminare
700-1000
Inefabil
Conştiinţă Pură

Acceptare Totală
Perfecţiune
Pace
600
Beatitudine
Iluminare
Întreg
Completă
Bucurie
540
Seninătate
Transfigurare

Iubitor
Benignă
Dragoste
500
Veneraţie
Revelare

Înţelept
Semnificativă
Raţiune
400
Înţelegere
Abstractizare

Milos
Armonioasă
Acceptare
350
Iertare
Transcendenţă

Inspirator
Plină de speranţă
Disponibilitate
310
Optimism
Intenţie

Îngăduitor
Satisfăcătoare
Neutralitate
250
Încredere
Eliberare

Permisiv
Realizabilă
Curaj
200
Afirmare
Consolidare

Indiferent
Exigentă
Mândrie
175
Batjocură
Depreciere

Răzbunător
Antagonică
Furie
150
Ură
Agresivitate

A nega
A dezamăgii
Dorinţă
125
Lăcomie
Înrobire

Punitiv
Înfricoşătoare
Frică
100
Anxietate
Retragere

Dispreţuitor
Tragică
Durere
75
Regret
Disperare

Dezaprobator
Fără speranţă
Apatie
50
Disperare
Renunţare

Vindicativ
Rea
Vinovăţie
30
Învinovăţire
Distrugere

Dispreţuitor
Mizerabilă
Ruşine
20
Umilire
Eliminare

 


RUSINEA - nivel 20, perspectiva asupra vietii- mizerabila, emotie- umilire, proces - eliminare. La acest nivel individul se gandeste la sinucidere sau este un criminal in serie. Nivelul corespunde cu ura directionata catre propria persoana. Caracteristicile de baza ar fi: inferioritate de durata, perceptie negativa asupra propriei persoane, plecarea privirii, lipsa zambetului, dificultati in exprimare, tendinte de autoexcludere. Autocritici de genul: „Eu sunt de vina si nu pot schimba acest fapt”.

VINOVATIA - nivel 30, perspectiva asupra vietii - rea, emotie - invinovatire, proces - distrugere. La acest nivel individul inca se gandeste la sinucidere, se considera un pacatos, incapabil sa-si ierte pacatele trecutului. Caracteristici: autoneglijare, autodepreciere, imagine de sine slaba, insertie sociala slaba, marginalizare autoimpusa. Nativul genereaza remuscari, autoincriminari, masochism, tulburari psihosomatice.

APATIA - nivel 50, perspectiva asupra vietii - fara speranta, emotie - disperare, proces - renuntare. La acest nivel individul se simte fara speranta, o victima. Multi oameni ai strazii sunt blocati la acest nivel. Este starea specifica abandonatilor, persoanelor varstnice, persoanelor dependente. Acest nivel imprima sentimentul de inutilitate a vietii, indiferenta afectiva, lipsa expresiei faciale. Apatia este generata de starea de saracie, disperare, lipsa de sperante, toxiinfectii. Legatura cu divinitatea este privita ca inutila. Dopamina si cortizolul sunt eliminate in exces, pot aparea psihopatiile de tip schizoid, cu lipsa discernamantului si cu efort esuat de constientizare, demente, oligofrenii, schizofrenii.

DUREREA - nivel 75, perspectiva asupra vietii - tragica, emotie - regret, proces - disperare. La acest nivel individul simte o stare de tristete profunda, descurajare, regrete, depresii constante, sentimente de pierdere, persoanele pot ajunge aici dupa ce pierd pe cineva drag. Suferinta este perceputa ca pret pentru viata pe care o traiesc. Au o stare constienta, insa nu pot gasi forte de redresare.

FRICA - nivel 100, perspectiva asupra vietii - infricosatoare, emotie - anxietate, proces - retragere. La acest nivel individul vede lumea ca un loc periculos si nesigur, de obicei are nevoie de ajutor ca sa treaca peste acesta, daca nu, atunci e posibil sa ramana blocat aici pentru mult timp. Constiinta este redusa, in functie de intensitatea fricii, putand aparea si paralizia „am inghetat de frica” sau, nativul se poate situa in extrema cealalta, cu actiuni distructive asupra obiectului ce produce frica. La acest nivel, nativul simte teama de pedeapsa, anxietate, frustrare, autoizolare sociala, are tendinte de control asupra celorlalti, traieste intr-un stres cronicizat, ca efect al fricii prelungite. Aici se activeaza sistemul neurofiziologic prin mecaniscmul „lupta sau fugi”, cu degajare mare de adrenalina si posibil compensata de noradrenalina.

DORINTA - nivel 125, perspectiva asupra vietii - a dezamagii, emotie - lacomie, proces - inrobire. Nu trebuie confundata cu fixarea si atingerea telurilor, acesta este nivelul dependentei, al „setei” si al poftei de bani, aprobare, faima, materialism, acesta este nivelul fumatului, al bautului si al drogurilor. Dorinta se naste din nemultumire si traieste prin atasament cu obiectul declansator, ea presupune existenta motivatiei, ne mobilizeaza la actiune, presupune dinamism. Dorinta inseamna atractie fata de ceva, atasamentul inseamna dependenta fata de ceva, astfel, dorinta exagerata naste atasament, care duce la patima, iar patimile duc la obsesii compulsive, manii, isterii. Cea mai puternica dependenta este cea de persoane, are ca efect controlul celui iubit, intra in scena rolul de „interogator”. Sediul dorintei se afla in pornirile instinctuale.

FURIA - nivel 150, perspectiva asupra vietii - antagonica, emotie - ura, proces - agresivitate. Frustrarea apare adesea datorita faptului ca nu ne sunt indeplinite asteptarile. Acest nivel poate determina persoana sa actioneze la nivelele mai inalte sau o poate tine blocata in ura. Aici forta psihica se centreaza pe factorul declansator, se ingusteaza campul constiintei, cu focalizare pe problema cheie. Poate aparea un dinamism exacerbat, in special al vietii psihice. Furia are un aspect negativ din punct de vedere energetic, dar situeaza individul departe de pragul mortii. Creste cantitatea de adrenalina din organism, iar necompensata de noradrenalina, da nastere la comportamente dezlantuiteș compensata in exces de noradrenalina, furia este reprimata, aparand si afectiuni organice, ficatul fiind luat la tinta, dar repercusiuni apar si la nivelul bilei si al splinei. Furia este provocata de nemultumire.

MANDRIA - nivel 175, perspectiva asupra vietii - exigenta, emotie - batjocora, proces - depreciere. Mandria este primul nivel in care persoana incepe sa se simta bine, insa este un sentiment fals, deoarece imprima o falsa impresie a puterii detinute, are conotatie pozitiva, daca nu atinge ingamfarea, predispune la indiferenta fata de alte opinii, poate duce la narcisism, presupune aroganta, infatuare. Depinde de circumstante externe (bani, faima) deci este vulnerabil. Mandria poate duce a nationalism, rasism si razboaie religioase. Individul devine atat de dependent de ceea ce crede, incat vede un atac asupra atasamentelor sale , ca pe un atac asupra propriei persoane. Acesta este primul nivel energetic care pune in evidenta stima de sine, clar conturata. Pierderea mandriei, duce la rusine. Este strans legata de Negare, nativul isi neaga defectele constientizate, din teama de vulnerabilitate.

CURAJUL - nivel 200, perspectiva asupra vietii - realizabila, emotie - afirmare, proces - consolidare. Este primul nivel al adevaratei puteri, primul pas spre evolutie, nivelul unde individul incepe sa vada viata ca pe ceva provocator, in loc sa o vada ca pe ceva coplesitor. Incepe sa aiba un vag interes pentru dezvoltarea personala si sa vada viitorul ca pe o imbunatatire a trecutului. Acesta este un nivel incitant, provocator, stimulator, presupune acceptarea pierderilor si asumarea esecului, aici stima de sine si perceptia imaginii de sine, sunt in coordonate corecte. Curajul se cladeste inca din copilarie, insa poate fi si ``curaj nebun``. Nativul trebuie sa constientizeze adevarata valoare si sa devina o personalitate puternica.

NEUTRALITATEA - nivel 250, perspectiva asupra vietii - satisfacatoare, emotie - incredere, proces - eliberare. Acest nivel este descris de fraza: ``Traieste si lasa si pe altii sa traiasca.`` Acesta nu este un nivel foarte confortabil. Foarte multe persoane care lucreaza pe cont propriu sunt la acest nivel. Este nivelul complacerii si al lenei, omul isi asigura traiul si nu se straduieste prea tare. Individul se simte in siguranta si se intelege bine cu celelalte persoane, este flexibil, relaxat si neatasat.

BUNAVOINTA - nivel 310, perspectiva asupra vietii - plina de speranta, emotie - optimism, proces - intentie. Acest nivel reprezinta poarta de deschidere catre avansare. Acum ca individul este in siguranta si se simte confortabil, incepe sa-si foloseasca energia mai eficient, incepe sa-i pese in a-si face treaba bine. Se gandeste la gestiunea timpului, la productivitate, la organizare, lucruri care nu erau atat de importante pentru el, la nivelul neutralitatii. Aceste persoane sunt ``soldatii`` societatii, ei fac lucrurile bine si nu se plang prea mult. Acesta este punctul in care constiinta incepe sa fie mai organizata si mai disciplinata. Cei de pe acest nivel sunt prietenosi, cu simt dezvoltat al socialului, dispun de un simt empatic, nu cunosc mandria ca traire, au o stima de sine puternica si crescatoare, confirmata de actiunile lor. Sunt buni mesageri, detin arta cuvantului, sunt creatorii lumii frumoase. Prin serviabilitatea permanenta, isi asigura fluxul permanent de energie, astfel nu fac niciodata blocaje energetice.

ACCEPTAREA - nivel 350, perspectiva asupra vietii - armonioasa, emotie - iertare, proces - transcendenta. Acum are loc un transfer puternic si persoana isi da seama de posibilitatile oferite de traiul proactiv. La nivelul acceptarii, nativul devine competent si vrea sa isi foloseasca bine capacitatile. Este nivelul la care sunt fixate si atinse telurile. Individul devine creatorul propriei existente, propriul fel de a fi, de a trai, incepe sa-si asume responsabilitatea pentru rolul pe care il are in lume, vede mult mai clar imaginea de ansamblu a vietii sale. Acesta este nivelul care determina multe persoane sa-si schimbe cariera, sa deschida o afacere sau sa-si modifice dieta. Reprezinta primul pas spre vindecare, ajuta la decriptarea adevaratului sens al experientelor traite, deblocheaza energiile psihice. Nivelul nu blocheaza persoana in patimi sau indiferenta.

RATIUNEA - nivel 400, perspectiva asupra vietii - semnificativa, emotie - intelegere, proces - abstractizare. Nivelul presupune capacitatea de a lucra si prelucra un volum de informatii, aici individul gandeste clar si rational, are forta de decizie rapida si corecta.. Hawkins defineste nivelul acesta, ca fiind nivelul medicinei si al stiintei. Persoana devine capabila sa-si foloseasca capabilitatea de a rationa la maxim. La un nivel mai inalt, acesta este nivelul lui Einstein si Freud. E clar ca marea majoritate a oamenilor nu au ajuns la acest nivel niciodata. Acesta este nivelul oamenilor propusi pentru premiul Nobel. Nativilor li se pune in evidenta inteligenta si ratiunea. Incapacitatea acestui nivel o reprezinta faptul ca, nu putem discerne esenta unui lucru si nici punctul vulnerabil al acestuia. Aici, ratiunea sfideaza iubirea, iar acesta poate fi un punct critic pentru nivelul vibrational.

DRAGOSTEA- nivel 500, perspectiva asupra vietii - armonica, benigna, emotie - veneratie, proces - revelare. Este iubrea neconditionata, o permanenta conexiune cu tot ce exista. La nivelul ratiunii individul traieste in serviciul mintii sale, dar este predispus sa ajunga la un punct final unde cade in capcana reationalizarii excesive, a mintii. La nivelul iubirii, capul si celelalte talente sunt puse in slujba inimii (nu sentimente, ci constiinta). Acesta este nivelul unei vieti intregi puse in slujba umanitatii. Intuitia devine extrem de puternica, iubirea confera puteri nebanuite celui ce o manifesta, este plina de iertare, de implicare, porneste din inima si nu trece prin filtrul ratiunii. Este o iubire neconditionata, neschimbatoare si permanenta. Aceasta confera capacitatea de a patrunde acolo unde ochiul si mintea omului nu poate patrunde. Acest nivel presupune forta de empatie, anticipare, intelegere, daruire, iertare, este nivelul adevaratei fericiri, al veneratiei, al revelarii. Doar 4% din populatia globului ating acest nivel vibrational. Aici, nivelul endorfinelor este permanent ridicat.

BUCURIA - nivel 540, perspectiva asupra vietii - completa, emotie - seninatate, proces - transfigurare. Nivelul reprezinta inelul Iubirii, intrata tot mai mult in sfera neconditionarii, aici sunt incalcate toate conventiile sociale. O stare de bucurie universala, de neclintit, greu de definit. Este nivelul atins de sfinti si de invatatorii spirituali avansati. Doar a fi in jurul persoanelor de la acest nivel, te face sa te simti incredibil. La nivelul acesta viata este ghidata complet de sincronism si intuitie, blazonul acestei trepte este compasiunea, privire plina de intelegere si iertare, extazul si contemplarea creatiei sunt la cote maxime, vointa se contopeste cu vointa divina. O experienta prin care te face sa treci razant pe langa moarte, te poate transporta temporar la acest nivel. Persoanele de la acest nivel raspandesc iubire, pace, liniste, cunoastere.

PACEA - nivel 600, perspectiva asupra vietii - desavarsita, emotie - beatitudine, proces - iluminare. Acest nivel este atins de 1 din 10 milioane de persoane, reprezinta transcendenta totala, intelegerea sinelui si a constiintei de sine, perceptia isi pierde focalizarea si devine continua. Apare sentimentul de banalitate fata de societate, conventii, moralitate, experienta sociala, comune tuturor. Este domeniul specific geniilor, salvatorilor de lume, invatatorilor spirituali, aici are loc ``pacea ingerilor`` sau a linistii abisale, aici mintea nu mai emite concepte ci se subordoneaza conceptelor divine.

ILUMINAREA - nivel 700 - 100, perspectiva asupra vietii - A Fi, Eu, emotie - inefabil, proces - constiinta pura. Cel mai inalt nivel al constiintei umane, unde Omul se amesteca cu divinitatea. Este nivelul inspiratiei, varful evolutiei energetice, este domeniul marilor initiati, al campurilor energetice ce influenteaza intreaga omenire, domeniul lui Buddha, Krishna, Iisus, un nivel extrem de rar populat. Aici Sinele se identifica cu Constiinta si cu Divinitatea, nu mai exista dualitate, ci doar unicitate.
  
   La aceste nivele de constiinta pot fi clasificate si evenimentele, obiectele sau societatile, nu doar oamenii. Pentru a putea avansa de la un nivel, la altul, e nevoie de decizia, vointa, energia proprie si uneori ajutorul altor persoane. E dificil sa urci chiar si un singur nivel, majoritatea oamenilor nu reusest acest lucru niciodata. Hawkins precizeaza in acest sens ca 85% din oamenii de pe pamant, traiesc sub nivelul Curajului. Un adevarat si important pas spre schimbare, ar fi ca oricare om sa incerce sa isi ridice nivelul individual al constiintei. Odata realizat acest lucru, persoanele pot raspandi nivele mai ridicate de constiinta, celor din jur.
   Tu unde consideri ca te situezi? Asteptam comentariile dumneavoastra!

3 comentarii:

  1. in momentul in care le citesti simti unde esti, pentru ca te reconsti, vibrezi cu informatia de acolo :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Harta constiintei este asemeni unui album foto, in care este prezentat omul sub forma de imagini, in toata complexitatea lui, in diferite stadii ale dezvoltarii sale. Acum sunt sigur ca fiecare se regaseste in mai multe din aceste stadii fiindca fiecare este in sine o harta a constiintei, nu doar nivel al constiintei. Omul trebuie sa isi deschida sufletul asemeni unui album foto. Interiorizandu-se el trebuie sa isi recunoasca adevarata fata, si nivelul la care se afla in prezent, caci multi tind sa isi hiperbolizeze realitatea. Nivelele de constiinta sunt notele muzicale pe care omul le manifesta in viata de zi cu zi prin cantecul faptelor, gandurilor, si vorbelor sale.

    RăspundețiȘtergere