Devino un miracol pentru tine si mai apoi pentru ceilalti!

"Daca negi realitatea lucrurilor, le vei rata. Daca afirmi ca ele sunt golite de continut, le vei rata de asemenea. Cu cat te gandesti mai mult la ele si cu cat vorbesti mai mult despre ele, cu atat esti mai departe de adevar. Nu mai analiza si judeca, in acest fel, vei putea cunoste totul.”
Realitatea este intotdeauna prezenta, asteptand chiar langa inima noastra, langa ochii nostri, langaa mainile noastre. O putem atinge, o putem simti, o putem trai, dar nu o putem gandi. Putem vedea realitatea, putem deveni constienti de ea, dar nu o putem analiza din punct de vedere intelectual. Vederea este directa, la fel si atingerea. Gandirea este intotdeauna indirecta, de aceea, ea rateaza intotdeauna realitatea. Un indragostit poate cunoaste realitatea, la fel si un dansator sau un cantaret, dar un ganditor o va rata in permanenta.
 Osho zicea: "Am auzit de existenta unui filozof evreu care, desi era un taran simplu, era foarte filozofic. Numele lui era Yossel. Se gandea la tot si la toate, asa cum procedeaza toti filozofii. Ii era foarte greu sa faca vreodata ceva, caci gandirea ii ocupa tot timpul, si cand in sfarsit se simtea pregatit sa treaca la fapte, oportunitatea era de mult trecuta.
Odata s-a dus la piata intr-un sat din vecinatate pentru a-si vinde graul. La plecare i-a spus sotiei: „De indata ce am sa reusesc sa vand graul, iti voi trimite o telegrama.” Si-a vandut graul cu un pret foarte bun, dupa care a scris telegrama, s-a dus la oficiul postal, si a completat formularul. A inceput apoi sa se gandeasca. Telegrama suna astfel: „Vandut graul cu profit. Vin maine. Te iubesc si te sarut. Yossel.” El a inceput insa sa se gandeasca: „Sotia mea va crede ca am innebunit. Ce rost are sa-i scriu ca am vandut graul cu profit? Doar nu era sa-l vand in pierdere!?” Drept pentru care a taiat expresia “cu profit”. A devenit insa si mai preocupat, caci daca a putut avea o asemenea scapare, inseamna ca ar fi putut exista si alte greseli in text. De aceea, a inceput sa isi analizeze fiecare cuvant.
Yossel a continuat sa se gandeasca: ”Ce rost are sa-i spun sotiei mele ca vin maine? Doar n-o sa ma intorc luna viitoare, sau in viitor!? Sotia mea stie foarte bine ca am sa ma intorc acasa de indata ce voi vinde graul”. Asa ca a taiat si cuvintele: “vin maine”. Dar mintea lui nu s-a oprit aici. El a continuat: “De fapt, sotia mea stie foarte bine ca am venit sa vand graul. Ce rost are in acest caz sa-i spun ca l-am vandut?”. Asa a taiat si peste cuvintele: “ vandut graul”.
A inceput apoi sa rada: “Ce rost are sa-i spun ca o iubesc si o sarut? Doar nu ii scriu unei straine, si in fond nu este nici ziua ei”. Asa ca a taiat si aceste cuvinte. Tot ce a ramas pe telegrama era propriul sau nume Yossel. Drept urmare, acesta si-a spus in sinea lui: “Yossel, ai innebunit? Cu siguranta, sotia ta iti cunoaste foarte bine numele”. In consecinta, a rupt telegrama, fericit ca a economisit bani si si-a pastrat neatins prestigiul de intelectual.
Cam asa se petrec lucrurile. Daca stai sa te gandesti prea mult la ce se va intampla, risti sa ratezi intreaga viata, taind unul dupa altul toate lucrurile pe care ti le ofera ea. In cele din urma dispari si tu. Gandirea excesiva devine ca o perdea de fum care acopera totul. Nu mai esti capabil sa trimiti nici macar o telegrama. Orice actiune devine imposibila, caci actiunea este prin excelenta directa, in timp ce gandirea este indirecta. Ele nu se intalnesc niciodata. Realitatea poate fi realizata numai prin actiune și constienta. Mai mult, prin cultivarea ambelor calitati veti crea situatii in care si ceilalti vor tinde sa realizeze realitatea. Veti deveni instrumente in jurul carora vor incepe sa se petreaca miracole!


4 comentarii:

  1. Cred ca ideea ar fi sa nu ne multumim doar cu teoria.. ci ar trebui sa punem in practica ceea ce invatam. Trebuie sa gasim un echilibru intre discutiile pe anumite teme si aplicarea lor in viata de zi cu zi..

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar citisem de curand aceasta povestioara si m-am amuzat pe tema ei. Intr-adevar mintea cand este folosita in exces pentru analiza, critica, etc nu mai poti scapa de ea prea usor desfacand firul in patru si viata devine un calvar. Solutia ar fi sa-ti asculti intuitia si instinctele si sa faci ceea ce iti doresti la momentul potrivit, fara sa te gandesti ca oare a meritat sau nuasumanadu-ti responsabilitatea pentru ceea ce faci!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu cat suntem mai rationali si analizam mai mult lucrurile si evenimentele care apar in viata noastra cu atat mai usor le vom rata adevarata semnificatie si valoare! Ajungem sa uitam sa traim si sa ne bucuram cu adevarat sau chiar sa uitam de noi insine!

    RăspundețiȘtergere
  4. Bucura-te de tot ceea ce traiesti asa cum este, nu cauta explicatii sau nu te enerva daca lucrurile nu se petrec precum ai stabilit ca ar "trebui". De cate ori stai sa analizezi prea mult, ratezi prezentul si astfel ratezi fiecare moment unic pe care ti-l ofera viata.

    RăspundețiȘtergere